رئیس مرکز رشد فناوری کشاورزی، منابع طبیعی و صنایع غذایی خراسان رضوی بر نقش مؤثر فناوری در تأمین امنیت غذایی تأکید کرد.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل پارک علم و فناوری خراسان، سیدابوالقاسم حقایقی مقدم در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه امنیت غذایی از مهمترین حقوق فردی و اجتماعی است که چهار رکن فراهمی، دسترسی، سلامت و پایداری برای آن تعریف شده است، اظهارکرد: فراهم شدن غذا متأثر از سه عامل تولید، تجارت و ذخیرهسازی است.
وی بابیان اینکه تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور، از کلیدیترین اجزای امنیت غذایی محسوب میشود و دانشبنیان شدن کشاورزی و استفاده از ظرفیت عظیم علم و فناوری در تأمین غذای موردنیاز جمعیت کشور نقش بسزایی دارد، گفت: توسعه کشاورزی دانشبنیان و رسوخ فناوریهای نوین در عرصههای کشاورزی، علاوه بر تأمین غذا، در پایداری منابع پایه آبوخاک و تولید محصولات سالم مؤثر خواهد بود.
موفقترین نمونههای استفاده از فناوری در کشاورزی
وی در ادامه به بیان موفقترین نمونههای استفاده از فناوری در کشاورزی در کشور و استان خراسان رضوی اشاره کرد و گفت: مهمترین آنها درزمینهٔ بذر و نهال، هسته اولیه تولید محصولات کشاورزی است که خوشبختانه شرکتهای دانشبنیان و فناور بهخوبی در این موضوع ورود پیداکرده و تولید بذر موردنیاز محصولاتی نظیر گندم و جو، کلزا، سبزی و صیفی (گوجهفرنگی، بادمجان، خیار، فلفل، خربزه و هندوانه)، پنبه، چغندرقند، سیبزمینی و پیاز را در دست اقدام و تولید دارند. در تولید نهالهای میوه موردنیاز کشور فناوری "کشت بافت" نیز توانسته در بهبود کیفیت و مقاومت گیاه به تنشهای محیطی کمک شایانی کند.
حقایقی مقدم با اشاره به تولید انواع کود، سموم و ترکیبات غیر شیمیایی شامل کودهای زیستی، آلی، اسیدهای آمینه، محرکهای رشد، محافظتکنندههای گیاهی، جلبک و ... ازجمله محصولات فناورانه تجاریسازی شده در کشور خاطرنشان کرد: تأمین بخشی از دارو، خوراک و مکملهای موردنیاز برای تولید دام، طیور و آبزیان کشور از مهمترین موضوعاتی است که شرکتهای فناور و دانشبنیان در این خصوص فعال هستند. در این رابطه استفاده از ضایعات و زائدات محصولات و صنایع کشاورزی و منابع جدید تأمین پروتئین مانند لارو حشرات برای تأمین بخشی از جیره موردنیاز دامهای سنگین و سبک و طیور موردتوجه شرکتهای فناور قرارگرفته است.
وی تصریح کرد: تولید انواع ادوات و ماشینهای کشاورزی موردنیاز در مراحل آمادهسازی زمین، کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت از دیگر عرصههای موفق فعالیت فناوران کشور است. ساخت انواع خشککن ویژه زعفران، گیاهان دارویی و میوهجات، انواع خردکن برای آمادهسازی خوراک دام، انواع ادوات خاکورزی مجهز به حسگر، دستگاههای پیچیده بوجاری و درجهبندی محصولات، دستگاههای حملونقل و بارگیری ازجمله این تولیدات محسوب میشوند.
رئیس مرکز رشد فناوری کشاورزی، منابع طبیعی و صنایع غذایی خراسان رضوی گفت: تولید انواع محصولات خوراکی و غذایی از دیگر عرصههایی است که با استقبال دانشبنیانها مواجه شده است. تولید مکمل برای بهبود کیفیت نان و سایر محصولات کشاورزی، تولید غذا و دارو از انواع قارچ و جلبکها، تولید انواع محصولات جدید خوراکی و نوشیدنی فراسودمند و غنیشده در زمره محصولات تولیدی دانشبنیانها بهحساب میآیند.
وی هوشمند و خودکارسازی در بخش کشاورزی را از دیگر عرصههای ورود دانشبنیان و فناوران برشمرد که در قالب ارائه محصول یا خدمت شکلگرفته است. تولید پهپاد برای پایش، محلول و سمپاشی اراضی، هوشمند سازی آبیاری با استفاده از حسگرهای رطوبت خاک و سنجههای اقلیمی، پایش عرصههای کشاورزی با استفاده از تصاویر ماهوارهای، پایش سالنهای مرغداری و گلخانهها با استفاده از انواع حسگرها، در زمره فعالیتهای این زمینه کاری محسوب میشوند که تجاریسازی شدهاند.
آخرین اخبار